Flux preluare comandă, până la onorare

Pentru a prelua o comandă, trebuie să avem un magazin (sursă de comenzi) definit. Se pot defini comenzi manuale, dar comenzile se pot descărca din diverse platforme online: WooCommerce, PrestaShop, OpenCart, NopCommerce, eMag Marketplace, Cel Marketplace, Amazon, etc.

Pentru a lucra cu acest modul, trebuie să avem definite 2 produse de tip serviciu: Transport (necesar) și Avans (opțional, dacă nu folosiți avans). După ce s-au definit produsele, trebuie să punem id-urile lor, în fereastra de definire a parametrilor. Mai jos e o captură, cum să preluăm Id-ul de produs și urmatoarea captură se vede cum se definesc acei parametri, în fereastra Administrare – Parametri:

Pentru a defini un magazin pentru comenzile manuale, intrăm în fereastra ”Comenzi magazin online”, în partea de sus, avem un meniu: ”Setări magazin” (1), după care adăugăm dacă nu avem magazinul pentru comenzile manuale (2), introducem datele ca în imaginea de mai jos, după care apăsăm pe butonul ”Salvează” (3).

Dacă am definit magazinul de comenzi manuale, ar fi bine de reintrat în fereastră, pentru a se încărca magazinul ”Comenzi manuale” și să il selectăm. Daca în lista derulanta cu magazine, nu e selectat un magazin sau e selectată opțiunea ”Toate” (atunci când avem mai multe magazine definite), butonul de adaugă comandă, nu va fi vizibil.

În fereastra ”Comenzi magazin online”, avem în partea de jos, un buton: ”Adauga comanda”.

Pentru cei ce au interfață touchscreen și nu au acces la tastatură, se poate activa parametrul ”Comanda noua incepe cu indrumator” și să introducă datele clientului prin îndrumător, după care se apelează paletarul, să se introducă produsele, precum la vanzarea touchscreen:

Dacă nu se folosește îndrumătorul, atunci trebuiesc introduse manual în interfață, toate detaliile:

Data și ora livrării trebuiesc completate, după care trebuie selectat clientul. Dacă nu se dorește să se selecteze un client de fiecare dată, pentru a nu se defini foarte mulți clienți și doar dacă nu se dă factura fiscala clientului, se poate debifa căsuța ”Cu factura” și atunci apare casuța detalii client, unde este un simplu camp text, unde noi recomandăm să completati numele si telefonul clientului.

Pentru a adăuga produse pe comandă, se poate folosi paletarul sau se scrie direct în casuța ”Denumire produs” și se da enter, apare tabelul cu produse gasite printre care se poate naviga cu săgețile sus – jos. Produsul se poate selecta cu un enter sau dublu-click pe el.

Se completează cantitatea și apoi se adaugă produsul pe comandă. Se repetă pașii de adăugare până când adăugam toate produsele dorite pe comandă.

Dacă se dorește să se încaseze avans, trebuie completată suma de avans în căsuța corespunzătoare, după care se apasă pe butonul ”Emite bon avans”. Dacă este activ parametrul ”La generare vanzare din comanda, se intreaba daca facem incasarea”, atunci la emiterea bonului de avans, apare fereastra de mai jos, unde putem alege cum încasăm vanzarea generată. Dacă clientul dorește o metodă de plată combinată (numerar + card), atunci selectăm ”Fara emitere bon”, după care mergem pe vânzare și apăsăm pe butonul ”Plata avansata” și încasăm după cum dorește clientul. Același lucru se poate alege și la generarea vânzării finale.

Acum sunt 2 variante: 1 comanda rămâne așa până când e gata marfa și vine clientul să o ridice sau comanda se poate trimite către o locație, care fabrică aceste produse.

Dacă avem o locație în cadrul lanțului care produce produsele comandate (în nomenclatorul de produse, trebuie să avem selectată locația care onorează comenzile din detaliile avansate. După încasarea avansului, dacă este activ parametrul ”In comenzi magazin online, daca se genereaza avans, se trimite si comanda interna” sau dacă se apasă manual pe butonul ”Trimite comanda interna”, atunci comanda se va trimite instant către locația care onorează produsele de pe comandă.

După emitere bon avans, se listează pe imprimanta termica 2 exemplare de comandă, unul pentru client si unul pentru magazin, precum în imaginea de mai jos:

Onorarea comenzilor din locația producatoare se poate consulta la pagina: https://manual.egestiune.com/productie/onorare-comenzi-din-locatia-producatoare/.

RIDICA COMANDĂ. Când marfa ajunge în magazin prin aviz de la locația producatoare sau prin NIR de la furnizori, atunci clientul poate veni în magazin să își ridice comanda. Dacă produsul este fracționabil (se poate vinde subunitar, de exemplu 0,4) atunci trebuie neapărat completată cantitatea onorată. Această operațiune se poate face și la celelalte produse, dar nu este obligatorie. Când se va genera vânzarea, dacă avem ceva completat în casuța de cantitate onorată, se va pune produsul pe vânzare cu acea cantitate, dacă nu e completat nimic, se va genera cu cantitatea comandată.

Dacă se apasă pe butonul ”Generează vanzarea” se va genera vânzarea cu ștorno avans, dacă s-a dat un avans inițial și apoi se pun produsele din comandă. La fel va apare o fereastra pentru alegerea metodei de plata, daca avem activ parametrul ”La generare vanzare din comanda, se intreaba daca facem incasarea”.

Dacă dorim să generam factura din comenzi, trebuie sa completam parametrul ”Serie de facturare pentru vanzarile online”. Dacă avem comenzi în valută, putem completa și parametrul ”Serie de facturare pentru vanzarile online valuta” și astfel, vânzarile în valută, vor avea alta serie.

Powered by BetterDocs

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *